Bona diada del Carme a Catalunya


Avui dia, la festivitat a la Mare de Déu del Carme està estesa arreu del mediterrani i Amèrica Llatina

A Catalunya aquesta tradició de celebrar aquesta festivitat va començar al s. XVIII per part dels mariners catalans arran d'una llegenda que explicava com un escapulari carmelità va salvar un vaixell anglès a la deriva enmig d'un fort huracà.  
Segons diu la tradició, l'almirall mallorquí Antoni Barceló va impulsat aquesta festivitat i poc a poc es va anar estenent. I com no, es va anar també popularitzaritzant  l'advocació a l'Estrella del Mar, l'Stella Maris, la Mare de Déu del Carme com es va anar coneixent. 

Al llarg del litoral català en ports pesquers, mercantils i militars es va començar a fer processons el 19 de juliol per a demanar protecció a Maria davant els nombrosos perills de la mar. Amb el temps algunes localitats van convertir aquesta festa en grans actes processionals i d'expressió pública de la fe. 
Bàsicament eren celebracions que s'iniciavem amb una Eucaristia. Acabada es portava en processó la imatge del Carme fins a un vaixell on avana acompanyada  per d'a
Mare de Déu del Carme a Mataró caient la nit 2014.

ltres embarcacions en un to festiu emulant un seguici processional dins del mar.  Normalment a l'interior del mar es feia una oració en record dels vells mariners i per al seu descans etern, i també es feia alguna ofrena floral al mar per a protegir a tots les homes i dones de la mar. 

Aquest culte a la Mare de Déu del mont Carmel està vinculat a l'ordre religiós dels carmelitans, ordre que va tenir el seu orígen a Terra Santa al s. XII, i van fundar una església en el mont Carmel ( nord d'Israel actual). 
Avui dia a molts pobles i ciutats costaneres es manté viva aquesta tradició, i també es festa major d'estiu d'alguns municipis. Les processons i festivitats més populars són la de  Tarragona,  Sant Carles de la Ràpita, Tortosa, Cambrils  a l'Estartit, a Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Cadaqués, Empuria Brava, Castelló d'Empúries, així com a Barcelona, Calafell i Sitges. 

Aquest any 2020 no es viurà cap processó atès les mesures sanitàries davant el Covid-19.

Al Maresme encara es manté la Festa del Carme a la vila de Vilassar de Mar, Caldes d'Estach i Arenys de Mar. 
A Mataró es va recuperar fa prop de tres dècades impulsada des de la Confraria de Jesús Captiu i Ntra. Sra, dels Dolors.

S'inicia amb una eucaristia a l'ermita de Sant Simó, portant en processó la imatge del Carme fins a la platja de Sant Simó on es embarcada fins el Port de Mataró.

 Des d'allà inicia una processó a peu fins a tornar a l'ermita per tot el passeig marítim.

Aquest any 2020 es farà una celebració a l'interior de la Basílica de Santa Maria.  Podeu consultar horari programa aquí.




Altres moments de la Processó del Carme a Mataró.

Potser t'agraden aquestes entrades