Mataró recupera l'antiga Processó de Corpus de Santa Maria

 
El del Corpus Christi és una festivitat que celebra l'Església Catòlica destinada a celebrar la solemnitat de l'Eucaristia i la solemnitat del cos i la sang de Crist.

Existeix constància documentada de les primeres celebracions processionals en el s. XIII, i a Espanya i Catalunya és una tradició molt arrelada.

A la ciutat de Mataró  també era una tradició important però va deixar de celebrar-se als anys seixanta. Després d'aquesta desaparició va ser la parròquia de Sant Simó i Sant Pau la que va recuperar aquesta tradició a l'espai públic a Mataró a l'any 1983.

Més recentment es va impulsar també la celebració en tant que processó a l'espai públic a la Parròquia de Maria Auxiliadora. Després es va sumar la parròquia de la Sagrada Família, també la parròquia de Montserrat.... i aquest any se suma en tant que novetat la Basílica de Santa Maria.

Val a dir, que amb el temps a la parròquia de Sant Pau, primerenca des de la recuperació es va sumar a la comunitat la Confraria de la Coronació d'Espines, qui va treballar una mica més l'acte al carrer i sumar musicalitat i solmennitat.

La comunitat de Maria Auxiliadora, que compta amb una riquesa diversas de confraries marianes, germandats de Glòria i rociera i la Hdad. Ntro. P. Jesús Nazareno y Nrta. Sra. de la Esperanza també té una gran i solemne processó que compta amb acolits, gegants a l'inici i acompanyament musical amb una Custòdia portada per portants de Maria Auxiliadora.

Un model similar s'ha anat implantat també a la Sagrada Família amb la col·laboració de la Germandat de Ntra. Sra. de la Soledat. La parròquia de Montserrat ha apostat amb el temps per un acte més de recull i íntim.
 

Així el Corpus Christi,  que es una festa important s'ha celebrat en totes les parròquies de l'Arxiprestat de Mataró es converteix amb una gran festa al carrer també. Així converteix a Mataró amb la ciutat de Catalunya amb majors manifestacions d'aquest tipus en aquesta diada.

Enguany però, les concentra entre el proper cap de setmana i la diada de la revetlla de Sant Joan.   Anirem informant.

Mataró manifesta públicament la festa de la fe.
La voluntat i el treball han fet que Mataró compti avui dia amb 5 processons de Corpus. Una suma de processons que va que fora de les rieres Mataró sigui considerada ciutat de processons: i no només per Setmana Santa on ofereix 9 processons de Passió i tot un seguit d'actes sagramentals i activitat. Sigui el que sigui, Mataró no fa bandera, però se n'alegra de poder compartir el goig de la festa del Cos de Crist públicament de la mà de confrares i confraresses i de tota la comunitat cristiana de la ciutat.  

Aquest any, a més el goig és ple al poder veure com des de Santa Maria processionarà el Santíssim amb la col·laboració de tota la comunitat parroquial i també amb l'Agrupació Musical Captiu Dolors.

Qui li diria a aquells antics membres de la Confraria de la Minerva segles ençà, que aquesta festivitat seria avui dia en un context molt diferent tant present, tant viva a la ciutat. 

 Bona festivitat i per molts anys.
 
Més notícies sobre la tradició del Corpus de Mataró aquí.

Veieu a sota una processó de Corpus de l'any 2016 a Maria Auxiliadora amb la col·laboració de l'Agrupació Musical Captiu Dolots.





Potser t'agraden aquestes entrades