Entrevista d'Avui. Elisabet Laplaza amb motiu de la Processó Creu de Maig


Elisabet Laplaza en la presentació d'un acte. 

Avui parlem amb Elisabet Laplaza, que és Hermana Mayor  de la Hermandad Nuestro Padre Jesús Nazareno y Nuestra Señora de la Esperanza de Mataró, amb motiu de la propera processo infantil Cruz de Mayo.
Fa alguns anys, que la Hermandad ve organitzant un moment a la Creu de Maig amb motiu de la festivitat de la Santa Creu....
Sí, des de fa ja sis anys es va instaurar aquesta tradició quan va entrat de Hermano Mayor en Javier Lechuga, recuperant una bella tradició característica del Sud. Després poc a poc ja va anar formant part de l'agenda anual i es feia un monument al carrer, a la porta de la Casa Hermandad amb el Monument i una imatge de Maria.  No som els únics però, ja que també tenim constància d'algunes escoles que encara mantenen els monuments que antigament es feien a la ciutat de Mataró i en alguna casa particular encara es conserva. 


Aquest any es presenta una nova proposta, un pas més, que es passar de la Creu estàtica en el monument a una Creu Processional, i en un format de processó infantil....
La idea sorgeix en tant que projecte de la nova Junta de Govern, que es va constituir a finals de l'any passat, tot i que és just dir que feia anys la cosa donava voltes per la Hermandad.  Des de la nova Diputació Infantil es va decidir fer un salt a més amb una demanda que teniem que era fer protagonistes als menuts i menudes i les seves famílies. No és la única idea que teníem en el cap ja que en tenim d'altres, però aquesta va ser una de les primeres que va plasmar.
Jornada de formació als nois i noies. 
Val a dir que és una aposta forta perquè és un espai dedicat als menuts, ells en són els protagonistes de la processó, dels assajos, els destinataris i actors dels espais de formació... i volíem que tinguessin el seu espai. Per desgràcia la vida de les confraries és molt activa i atrafegada i no ens permet parar l'atenció en el nostre futur, en el relleu, en la formació dels més petits que creixen en el sinus de les confraries. Per això varem voler cercar aquest espai i en un moment del calendari tan bell com és el mes de Maria, la primera testimoni i la nostra guia, i en un acte com el  de les creus de Maig.

Processions infantils que es fan arreu...
Altar a la Creu de Maig 2011 a Mataró

Es va perdre a Mataró, ja que sempre ens han explicat hi havia moments per als infants com els tabernacles a la Santa Creu, o els monuments... però va agafar un gran impuls sobretot de la mà de les confraries a Andalusia, Extremadura i tot el Llevant peninsular.  A Mataró també des de fa un parell d'anys hi ha una altra processó infantil dedicada al nen Jesús de Praga. Però nosaltres crèiem i desitjàvem que Mataró tingués també una Creu de Mayo i a més en el format infantil.
Vull remarcar que les processions infantils són joioses i es viuen moments molt enriquidors a nivell familiar. Es viu la fe també de la mà dels més petits i és una situació molt maca i sana perquè veus com ells ho fan amb tot l'esforç i la millor de les seves intencions. Malgrat la infància, tenen clar perquè ho van i que els motiva, i tenen clar que hi ha un grau de responsabilitat per això vivim molt intensament tots els moments previs. 
Estrenarem un nou pas que construït a Mataró i cedit per l'autor, preparat i fet a mida per a poder processionar per nens i nenes.
Però voldria remarcar, per als que no són confrares i confraresses, que no només estem preparant als menuts per a portar un pas... és molt més que això, fomentar el companyerisme, la devoció, el treball en equip i això és l'eix i columna vertebrals dels valors que volen interioritzar-los-hi.

Q
Detall d'una de les centenars processons fetes durant maig a la península
uè trobarem en el programa o aquest diumenge quan se celebri la festivitat per part de la
Hermandad?
Hem organitzat la festivitat amb una Santa Missa on els infants seran els protagonistes i clourà amb la solemne processó infantil, que tancarà la tercera setmana de la festivitat de maig, del mes de les flors, del més dedicat a la Creu.
Trobarem un pas adaptat als nens i nenes, que ha estat construït a Mataró per persones del món confrare i que l'han cedit. També hi haurà alguna sorpresa, que esperem sigui viscuda amb la mateixa il·lusió que les estem preparant.

Una altra processó a Mataró, i una altra processó a Cerdanyola...
Mataró és una ciutat confrare. I una ciutat confrare que viu la Passió i el Misteri de la Resurrecció tot l'any i no només per Setmana Santa. En el cas del nostre barri, el de Cerdanyola, hi ha la potencialitat de la parròquia de Maria Auxiliadora, de la comunitat salesiana, de l'escola de Sant Josep, la nostra Hermandad... un bon caldo de cultiu per a celebrar les festes patronals a Maria Auxiliadora, a Sant Joan Bosco, la nostra gran Setmana Santa.... poc a poc crec que s'està creant una bona articulació i unes bones vinculacions, que potser veuran consolidar nous projectes en el barri.

I vostè, tot just sis mesos com a Hermana mayor...
I sis mesos molt intensos de la mà de la germandat i de tot l'equip de la Junta de Govern. Vàrem començar el mandat amb la processó de la Inmaculada, el festival solidari de l'Esperança, la festa de l'espectació i de Jesús, la Setmana Santa plena d'activitats, el treball amb la Comissió de Setmana Santa... i espero que molt més, de la mà de tot l'equip d'aquesta confraria, i de les entitats amb les quals treballem i ens agrada molt fer-ho.

Gràcies pel seu temps i treball i bona festivitat.

Potser t'agraden aquestes entrades