La processó de les Santes d'ahir i d'avui.

Processó 2015
Processó 60's. Familia Albí






















Reproduïm la notícia que ofereix aquesta setmana el totmataro.cat titular "Que siguin unes grans Santes!" on s'ofereix, entre d'altres, una imatge de la processó de les Santes de Mataró dels anys seixanta.

"La Festa Major de Les Santes tal com la coneixem avui no té res a veure amb la del anys 60. En ple franquisme, les festes populars eren senzilles i escuetes, almenys fins que el moviment reivindicatiu en aquest sentit no es va fer notar.
Un dels moments més protocolaris era la processó del dia de Les Santes, el que per horari avui ocupa La Passada i que passejava per la ciutat les relíquies de Les Santes Juliana i Semproniana.
Aquesta fotografia, cedida per la família Albi, mostra una de les nenes que participava del seguici l’any 1961. Vestides de romanes,  “portaven les virtuts i els martiris de Les Santes”.  El vestit d’aquesta nena, filla de la família, era el “vestit de núvia de la mare reconvertit”.

La processó era molt popular i venia gent dels pobles propers i autoritats civils i militars, que recorrien els carrers del centre en una processó d’unes tres hores.

La processó va durar fins a finals dels anys 60 i els elements i vestits que es feien servir estan guardats al Museu Arxiu de Santa Maria." Publicació original el Tot Mataró i Maresme, número 1685. Disponible a www.totmataro.cat  ata de consulta 24-07-2015. 
La Reliquia de les Santes en la processó 2012 on va participar la Germandat de Jesús Captiu i Ntra. Sra. dels Dolors. 

Avui dia la Processó de les Santes s'inicia un cop acabada la Solemne Missa de les Santes, declarades Festa Patrimonial d' Interès General. Cada any una entitat és l'encarregada de portes les relíquies de les santes patrones des del fossar xic fins a la porta de la Mil·lenària Basílica de Santa Maria. Allà l'esperen els preveres i autoritats acompanyats per les figures instuticionals, les comparses i les colles. Acabada la petita processó s'inicia un acte anomenat la passada, on les figures institucionals i les autoritats van fins l'Ajuntament. 
Malgrat que avui dia les Santes, son reconegudes per la seva oferta festiva i lúdica, en tant que festa popular i tradicional i amb petjada en el potent calendari festiu català, no deixen de tenir l'origen d'una festivitat catòlica en honor a les Santes Juliana i Semproniana ( 304 d.C.), màrtirs romanes patrones de la ciutat des del 1852 reconegudes per Pius IX.

Potser t'agraden aquestes entrades